Search This Blog

Monday, August 3, 2015

Tips kurus dan sihat dengan selamat

Assalamualaikum..
harini nak share tentang  tips kurus yang sihat dan selamat...
Kenapa kecoh sangat nak kuruskan badan yer?


Haaaa.. nampak kat sebelah ni. graf obesiti di Malaysia.. scary huh?







tengok plak kat atas tu... haaa tu dia punca dia.
dari mana?
tu sume favourite food kebanyakan orang di Malaysia termasukla iolss.. huk huk huk

Kenapa kita nak sangat kurus ni..
eh tak kurus takperla.. janji comelll...
janji hati bahagia...
tak bahagia jugak ye uolss.. sebabnya..berat badan berlebihan mendatangkan komplikasi kesihatan yang banyak.

tengok gambar kat bawah ni... ikut statistik, 1 daripada 2 orang yang obes meninggal sebab komplikasi yang berkaitan berat badan..




so bagaimana nak kawal berat badan ideal ni..lets check one by one..
1. jaga pemakanan dengan betul- makan makanan yang sihat bukan sekadar makan sahaja ye..
2. eat clean.. elakkan makan makanan yang di proses dan tinggalkan fastfood ye.
3. bersenam dengan betul -3X seminggu.. atau jika terlampau sibuk, berjalanlah sebanyak yang boleh.. 10,000 step sehari.. 

ha.. bunyi macam mudah kan?
tips ni tak perlukan supplement atau ubat- ubatan pun.
tetapi....

  1. haruslah berdisiplin- Jaga pola pemakanan  dan corak pemakanan dengan betul.. bukan harini tak makan makanan berlemak esok terus kurus kan
  2. minum air kosong yang banyak    formula: setiap 25 kg berat badan= perlu 1 liter air\
  3. elakkan makan selepas pukul 8 malam. ya.. makan pada waktu ini sangat merbahaya kepada badan kerana selalunya tiada aktiviti berat yang kita lakukan pada waktu malam yang memerlukan tenaga. jadi seeloknya makan lebih awal dan tidur awal
  4.  elakkan makan makanan yang manis- air berwarna.. kuih muih
  5. tidur yang cukup- tidur yang disarankan orang dewasa 4-6 jam ( bergantung pada badan masing-masing) tetapi minimum 4 jam ye.. not less than that
  6. Sentiasa monitor berat badan dan bmi anda... haaa... cara kira ada kat bawah tu yer 
  7. elakkan stressssss- count how many ssssss tu ye.. dalam kehidupan sekarangni yang semuanya nak cepat.. nak mudah.. jangan lupa kena chill in between and enjoy your life.. jangan sampai stress je.. no point stress-stress just do everything within your capacity and capability je.. ok... remember to chill and have fun!

     



ok i think thats all untuk tips arini..

selamat beramal ye  :)


2 corat-coret:

Mommy Cici said...

susahnya nak berdisplin. tapi boleh jot down notes tu untuk future la/ hikhik

sue mohamed said...

mommy cici.. kannn, part tu masalah sket sbb sy pon jenis suka makan hahaha

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.