Search This Blog

Sunday, June 21, 2015

tips turunkan berat badan di bulan ramadhan

Assalamualaikum semua..

ha.. ada yang berkira-kira dan mencari tips turunkan berat sempena bulan ramadhan tak?
hiihihihih.. bulan puasa ni godaan makan nya kurang jika dibandingkan bulan lain.. jadi boleh lah ambil peluang untuk menurunkan berat badan... tapiiiii, bila berbuka tu janganlah qada makan untuk sehari punya... kalau camtu.. sebulan puasa silap-silap berat badan makin naik adalah kan?

ankara tips-tips nya ialah seperti berikut:

elakkan mengambil kuih semasa berbuka puasa
kuih muih yang manis memang musuh utama bagi yang nak kurus.. dan jika makan kuih terlebih dahulu sebagai starter ketika berbuka puasa.. ini akan menyebabkan sistem badan menjadi haru biru dan hasilnya.. kita akan makan lebih banyak ketika berbuka.. tak ke naya tu?
tapi eloknya mulakan dengan kurma.. sebab kurma walaupun manis.. tapi manis buah lain dah tu kaya plak dengan serat.. potassium.. cukup untuk beri tenaga...

makan seadanya sahaja
cukuplah nasi sepinggan dan lauk pauk.. tak perlu lah menambah-nambah nasinya sebab nak qada seharian tak makan...
minum air dan nasi sepinggan sudah memadai sebenarnya..

elakkan morih yang keterlaluan selepas terawih
haaa.. ni lagi satu.. bila pergi terawih kan banyak makanan-makanan yang dihidang.. semua pakat hantar.. blom lagi kalau surau atau masjid yang aktif jemaahnya.. siap ada catering untuk juadah morih tiap-tiap malam.. cukuplah rasa sikit je kalau kempunan.. jangan pulak isi penuh yer

minum air putih secara berkala
haa.. elakkan minum air gas.. air manis.. air berwarna yer...
bukan apa.. badan kita seharian tak dapat air.. tapi air pertama yang masuk ke dalam badan kita plak air bergas... ish.. terkejut sistem badan.. kesian buah pinggang kita..
ok jadual pengambilan air boleh tengok kat bawah ni ye..


ambil supplemen ketika berbuka dan bersahur..
supplement boleh membantu mempercepatkan proses.. dengan syarat corak pemakanan harian juga perlu dijaga.. jadual pemakanan jangan risau.. akan di share selepas ini wink wink

set ni complete untuk berbuka dan bersahur
lagi?
bleh follow tips diet mudah untuk bersahur dari kevin zahri ni untuk memastikan badan dapat nutrien yang mencukupi...

ok..
kalau tengok item no 4 tu.. make sure protein yang bagus kita ambil.. boleh ambil cinchshake atau juga ESP.

dan beri perhatian kepada item no 8 semasa bersahur.. minum secara berkala bukan sekaligus semasa sahur je ye?

berminat nak tau lebih lanjut?
017-2101210 or shoot me an email at suwmohamed[@]yahoo.com

0 corat-coret:

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.