Search This Blog

Saturday, June 20, 2015

tips kekal bertenaga di bulan ramadhan

Assalamualaikum semua..

harini dah hari ketiga kita semua menyambut ramadhan yang mulia ni..
bagaimana persiapan kita setakat ni? 
masak dirumah atau membeli di bazar ramadhan?
hari minggu ni saya percaya ramai yang akan cuba untuk memasak sendiri di rumah... 
tapi ada juga yang mengambil peluang bercuti untuk berbuka diluar.. 
apa pilihan korang?

macam kami.. hari pertama kami berbuka di hospital sebab anak warded kat sana.. dua-dua plak tu yang wardednya.. hari kedua masak dirumah.. dan harini, suami ajak berbuka diluar.. sebab katanya bagi rehat jap badan.. dan terus pegi semayang terawikh malamnya..
apapun pilihan kita, pastinya kita nak yang terbaik untuk kita seisi keluarga..

ok..  berbalik pada tips untuk kekal bertenaga di bulan ramadhan ni..
saya rasa nak kongsi apa yang saya amalkan sepanjang bulan ramadhan tahun lepas dan insyaAllah ramadhan tahunni... 
taraaaa...
inilah dia :)
inilah dia set booster saya untuk kekal bertenaga sepanjang ramadhan
Saya memang amalkan set ni sepanjang ramadhan tahun lepas.. yang bestnya.. badan rasa bertenaga dan kesan sampingannya.. saya semakin kurus.. haaaa, jangan tak tau.. taun lepas berat turun plus shaping skali...

tapi lepas puasa.. pandai-pandai la cover ye.. kalau tak confirm tembun tembam balik..

cinchshake
- mengandungi protein yang tinggi, membantu badan untuk kenyang lebih lama jika dibandingkan dengan pengambilan nasi (karbo) 
- kaya dengan leucine- sangat bagus untuk membantu otot supaya tidak mengeleber.. almaklumla dah kurang makan musim puasa ni kan?
- ada 3 perasa.. vanila, chocolate dan juga cafe latte
-rasa yang sedap 

mealshake
- mengandungi vitamin dari A sampai Z.. haaa, musim-musim puasa ni elokla ambil skali sebab kita pun makan tak seimbang kan
- rasa creamy dan sedap
- nutrien yang lengkap kepada badan kita

performance drink (PD)
- haaa, ni paling best.. sebab performance drink ni bagi kita tahan dahaga lebih lama...
- dibuktikan dengan kajian klinikal dan test pada penunggang basikal, membuktikan sape yang minum PD ni tahan lebih 6 jam daripada penunggang basikal yang tak minum PD.
- jadi, elok sangatlah ambil semasa bersahur ni..

Kurma
lagi satu.. amalkan juga memakan kurma 3, 5, 7 dan 9 biji semasa bersahur.. 
-kaya dengan serat
- tinggi potassium- boleh bagi rasa tenang yang lama
- tenaga segera

ni la dia menu sahur saya yang menyebabkan saya dapat kekal bertenaga sepanjang ramadhan...
nak tau tak kesan sampingannya??

jeng jeng jeng...
Add caption
haaa.. ni gambar saya masa kat USA.. ni selepas 9 hari dan hari last yang nak balik tu..
ok.. saya tepek gambar ni sebab trip shaklee ni betul- betul lepas raya.. bulan 8..
sebulan puasa tu saya amalkan set yang atas ni dan pastu raya.. pastu gi USA..
eh.. tgk balik gambar ni.. memang terasa la waktu tu sangat slim.. compared to now.. yela..
kalau dah makan 6 kali sehari.. camne la nak menten berat ye dak.. 
taun ni make sure.. berat kena jaga disamping untuk mengelakkan pembaziran semasa berbuka.. 
plussss
raya pon bersederhana ye.. dan menten cara pemakanan sihat sepanjang tahun insyaAllah..

nak cuba?
jom sembang- sembang
017-2101210 atau shoot me an email suwmohamed[@]yahoo.com



0 corat-coret:

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.