Search This Blog

Wednesday, October 29, 2014

sistem simpanan? tabungan masa depan?

Assalamualaikum..
haritu pegi kursus IMKK.. kat situ DAO tekankan konsep sistem 6 tabungan..
seriously sebelum ni tak penah amek tau pon tentang buat tabung2 ni.. memang tau kena buat tabung asing2.. tapi tak buat kononnya kalau buat.. nanti dah fikir jadi stress tengok duit sebenarnya tak cukup n mungkin defisit pon tiap-tiap bulan.. hahaha..korang camni tak?

ok jom belajar harini..
sebenarnya untuk normal malaysian.. they shoud have atleast 3 types of income
1. pendapatan aktif (hasil dari kerja seharian)
2. pendapatan pasif ( daripada hasil yang tak perlu kerja.. contoh rumah sewa, faedah dari simpanan)
3. side income.. untuk menampung mana2 ketidakcukupan belanja

okeh.. kalau takde ketiga2 tu.. dah start kena plan yer... tak kisah la camne pon.. yang penting plan n tulis tulis.. nanti idea datang la tu..

dan untuk setiap keluarga atau kalau ada syarikat pun, yang paling penting kena ada wujudkan sistem 6 tabung.. haa, ape benda 6 tabung ni?
nanti ku explain..
6 tabung ni tak semestinya korang wat tabung fizikal..tapi boleh juga buat akaun 1, akaun 2 kat bank..yang penting kena ada la..
dan konsep 6 tabung ni.. kalau ada anak2 kecil.. sila la ajar menabung juga.. sangat bagus.. ni yang kurang dikalangan masyarakat kita hari ni.. sape yang memang dah prektis ni.. i would say.. tahniah! korang dah maju setapak ke hadapan..

ok.. we go straight to 6 tabung ni..
1. tabung necessity - 55%.. tabung ni untuk bayar segala keperluan dan bil bulanan dan semua komitment
2. tabung Long Term Saving Plan (LTSS) 10% yang ni diwujudkan untuk tabung jangka panjang.. probably untuk keperluan 5-10 tahun.. yang ni simpan dalam ASB, Tabung Haji atau unit trust.. tabung ni adalah tabung yang nak digunapakai tapi bukan dalam masa terdekat
3. tabung education fund 10%.. tabung ni untuk peningkatan ilmu.. gi kelas2, seminar.. utk peningkatan diri
4. tabung FUN 10%.. tabung ni untuk pergi bercuti, tour atau nak gi oversea.. yang ni wajib dihabiskan.. most probably 3 bulan skali.. tabung ni memang penting sebab tak semestinya pegi tempat jauh2.. tp kena recharge.. well, kita kna having fun with the people you love kan...
5. Financial freedom account (FFA) 10%- tabungni merupakan tabung yang memang khusus untuk create more passive income.. contohnya invest kat saham ke.. property ke.. tapi be careful.. selagi takde ilmu pelaburan.. jgn labur dlu.. simpan je dlam tabung ni biar ketat ketat penuh penuh.. n then ada ilmu baru invest.. sebab konsep dia.. invest n pastu masuk lg tabung ni n invest lagi...
6. charity 5%.. yang ni sebagai orang islam wajib la kan.. lagi banyak kita bagi zakat sedekah.. lagi banyak Allah bagi balik kat kita.. so kalau nk tabung kat atas2 tu menebal dan beranak cepat2.. tabung ni kena bagi banyak banyak banyak...

jadi lepastu apa nak buat?
konsep dia.. building income.. pump into FFA dan pastu retire early yeah!!!!!

selamat menabung uolsss

Tuesday, October 28, 2014

kulit cantik, gebu dan flawless?

Assalamualaikum semua...
nak bagitau promosi bulanni ESP buy 6 free 1.. tinggal beberapa hari je lagi..
sape yang nak tau pasal esp ni boleh baca kat bawah ni...
 
kenapa kita perlu mengambil ESP?
  • Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.
  • Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana iamengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian
  • Isofalvones pula meningkatkan fungsi jantung, tulang, payudara dan prostat. Kajian juga menunjukkan soya dapat membantu mengimbangi kitaran hormon semasa proses menopaus.
  • Energizing Soy Protein ini dihasilkan dibawah kawalan IPP(Identity Preservation Program) bermakna penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna.Diproses dengan air ( bukan dengan bahan kimia ) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones
  • Dijamin Halal. Tanpa Laktos, kolesterol dan bebas kafien. 
  •  
    Siapa yang memerlukan ESP ni?
1. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
2. Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc)
3. Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
4. Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.
5. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut)
6. ibu menyusukan-mempercepatkan penghasilan susu ibu dengan syarat prinsip asas penyusuan tidak diabaikan..

Bagaimana cara bancuhan yang betul untuk ESP?

Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak  (air kosong)/ sejuk atau air suam2 kuku seperti milo, susu atau oren....JANGAN BANCUH dengan AIR PANAS kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.

untuk resepi lain cara membancuh ESP.. boleh tengok DISINI .

jika anda berminat untuk bacaan lanjut berkenaan ESP..
boleh klik link dibawah untuk mengetahui

1. pertanyaan yang sering diajukan berkenaan ESP
2. kebaikan ESP untuk ibu yang hamil
3. booster bagi ibu menyusukan
4. testimonial ibu hamil yang menggunakan ESP

untuk sebarang pertanyaan
ble sms|whatsapp 017-2101210 or shoot me an email suwmohamed@yahoo.com ..
jom cantik, sihat dan happy :)

* Product ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. 
You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.