Search This Blog

Monday, November 24, 2014

kenapa hati tak tenang? gelisah dan tak gembira?

Assalamualaikum.. harini nak share sket ilmu..
bukan dari saya.. tapi saya dapat dari Raja Shamri..
thanks to him..
sebab rasanya ilmu ni sangat bermanfaat.. lets read this..
Kenapa hati tak tenang? Rasa gelisah dan tak gembira ... selalu bad dreams ... mimpi buruk ... fikiran kusut ... rasa tak happy...
Happiness atau kegembiraan ini hanya akan jadi milik kita bila kita buat Tuhan happy. Make Allah happy than you will be happy. Bagaimana nak buat Allah happy? Selain ibadat khusus ada banyak lagi cara yang boleh dilakukan untuk buat Allah happy.

Yang paling utama dan paling penting mulakan dengan hati kita dulu. Sebab dari seketul daging inilah Allah kata dalam Quran yang akan jadikan seseorang itu baik atau jahat. 
So ... bersihkan hati masing-masing. Antaranya elakkan berburuk sangka, busuk hati, berfikiran negatif, sakit hati, busuk hati dan segala penyakit hati ini. Dari sinilah punca segala kekusutan dan resah gelisah. 
Cara untuk bersihkan hati ni mula-mula sekali belajar untuk bersyukur dan redha. Orang yg ada masalah hati ini adalah orang yg payah untuk bersyukur dan redha ... justeru itu hatinya akan sentiasa nampak ketidak sempurnaan dalam diri orang lain ... maka dia jadi tidak happy ... dia jadi gelisah ... 
Redha dan bersyukulah ... serah bulat2 urusanmu pada Allah sebab apa saja yg berlaku bukankah Allah maha mengetahui dan maha melihat ... Allah maha berkuasa dan maha bijaksana. Berusahalah dan selebihnya serahkan urusanmu pada Allah ... that's it ... apa saja resullt after that belajarlah untuk bersyukur dan redha ...
InsyaAllah nikmat Allah melimpah ruah ... sebagaimana firman Allah " Bersyukurlah kamu ... nescaya akanku tambah nikmat ..."
Kenapa sesetengah kita jadi sentiasa tak happy ... ianya kerana susah nak besyukur dan redha ... selalu nampak yg buruk2 dalam sesuatu ... negatif forces terlalu banyak dlm badan ... tu yang jadi tak tenang rasa tak happy ...
So ... wake up ! Stay strong and stay positive. Kita akan diuji dengan benda yg kita lemah ... kita lemah jika suami ada gf lain maka seluruh hidup kita, kita akan sentiasa nampak suami seperti ada gf lain ... ia akan menghantui hidup kita .. kita akan sentiasa nampak keburukan suami kesalahan suami dan kita akan sentiasa cari kesalahan suami .. yang akhirnya kita tidak happy ... kita jadi stress melampau ... 
Kita lemah dengan mak mertua yg fussy ... maka kita akan sentiasa jadi fobia dan kelam kabut bila mak mertua nak datang rumah ... mak mertua cakap dlm telefon dgn suami/ isteri ... kita jadi tak sihat ... badan jadi rasa macam nak demam dsbg...
Kita lemah dengan masalah duit ... maka bertimpa timpalah kita diuji dengan masalah duit ... kereta rosak, pagar rumah kena langgar, duit hilang dsbg.
Kita lemah dengan pencapaian akademik anak .. maka anak2 kita sentiasa tak perform ... trial ok je tapi bila keluar result anak jiran sebelah lagi bagus ...
Kita diuji dengan benda yg kita lemah ...
Belajarlah bersyukur dan redha sebab dunia ini hanya sementara kita cari bekal sebelum mati. Berusaha jadi yang terbaik maka segala kebaikan akan menghampiri kita ... this is law of atraction !
Jangan berusaha sangat nak orang lain jadi baik sampai yang kita nampak hanya keburukan dalam diri oran lain.
Berusahalah untuk jadi baik dan lebih baik. Baiki diri kita dulu maka segala kebaikan akan mendekati kita.
Bila anak2 bermasalah, parents muhasabah diri ... kenapa anak aku jadi macacm ni ... anak orang lain tak pun ... muhasabah diri ... Adakah kerana terlalu bimbangkan kegagalan anak maka anak aku gagal ... 
Jawapannya YA ! Prasangka adalah doa ... jauhilah prasangka kerana firman Allah Surah Al-Hujurat ayat 12, 
“Wahai orang-orang yang beriman ! Jauhi kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa. Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Apakah salah seorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati ? Tentu kamu tidak menyukainya. Dan bertakwalah kepada ALLAH. Sesungguhnya ALLAH Maha Penerima Taubat lagi Maha Mengasihani.
Wallahu'alam ...

1 corat-coret:

Habeeba said...

Untuk mengetahui sebab hati yang tidak tenang, perkara pertama yang kita perlu lakukan adalah melawat doktor. Kita mahu memastikan sama ada ia adalah serangan jantung atau bukan.

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.