Search This Blog

Tuesday, January 3, 2012

setahun yang lalu pada 1.1.11

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah setahun umur Aisy Naufal Iskandar

masih teringat2 lagi saat nak menunggu kelahiran dak keshek ni..

due patutnya 29hb dis..tunggu punye tunggu tak kuar2 gak..

31 hb 12 2010..
pagi pegi wat CTG..
everything ok then balik dlu...

8.30 malam-induce kali pertama
lepastu pegi uptown shah alam pusing2..tapi hati tak tenang memikirkan proses bersalin..semua cerita kawan2 masuk dalam kepala.. sangat tak best rasa..

tapi takde rase contraction langsung!

12.30 pagi 1.1.11
induce lagi..dan tidur..
tapi tidur pon tak lena sebab memikirkan tentang proses bersalin.. sakit ke ape ke..
lepastu tgh2 malam nurse datang cek blood pressure sume tu.. menambahkan lagi sebab tak le tido..

sedar tak sedar dah pagi..
sekitar waktu subuh, Dr karamjit datang cek bukaan jalan.. baru 1 cm katenye.. dan induce lagi..
lepastu Dr soh gi bekfes dlu..bg ada tenaga.. so pegila breakfast kat McD

balik semula kat spital.. dalam kol 1000am, Dr datang cek bukaan dah ok katenye..trusla pegi ke bilik bersalin.. tapi yang lawaknye, Dr sempat lagi tegur..laju nye jalan :P..(aku rase jalan cam biasa je)

lepastu Dr pecahkan air ketuban, lepastu die cakap anak dah berak..sbb air ketuban dah kaler hijau pekat.. dan kena emergency c-sect..suami plak entah kemana masa tu..Dr soh nurse simpan air tu utk bagi suami tengok..
dan die call Dr Rafi, Dr niraj untuk datang operate..

tak pasal2 aku cemas gak masa ni..
terfikir.. "dah telan ke meconium dak keshek ni", ape akan jadi kalo dah telan?
risau giler masa ni..

dan Dr Niraj sampai terus operate..
siap membebel Dr Niraj kat suami ku.. sbb bile overdue, chances utk baby berak sangat tinggi..
yelah, kite pon mana tau kan ape nak jadi..
sebelum tu ma kat kg siap pesan kalo tak sakit jangan pegi spital..nanti kena induce sakit die lain..
lepastu plak ramai yg ckp jangan pegi awal2 nanti kena c-sect..
tapi time kat wad bersalin tu satu2 datang ..what if, what if..
kalau lah jadi apa2.. mmg menyesal tak sudah rasanya..

sepanjang proses c-sect tu mmg sedar apa yg Dr buat sbb bius separuh je..
lepastu dah setel tu Dr Niraj dan Dr bius tepuk bahu cakap "Alhamdulillah, nampak cam ok takde ape2 baby tu.." meconium tu ada kt mulut tp tak masuk dalam kerongkong lg..

rasa syukur sangat2 sampai tak terkata apa2.. usahkan nak bagi salam kat dak keshek..masa nurse letak kat pipi..tak terkata apa2 dan tak terkeluar ape2 dari mulutku..

tapi bile difikir2 kan balik..rasa cam mimpi..
sebab tak sempat nak rasa sakit contraction..tak sampai setengah jam doc operate.. kuar2 dah ada baby.. (walaupon situasi dalam bilik bedah tu agak cemas dan agak lawak.. Dr niraj datang ke spital dengan berseluar pendek dan berkasut sukan sbb tengah jogging, lepastu siap ckp tak sempat gosok gigi bagai.. tapi sempat bising2 nurse lambat sediakan peralatan bedah)

pengalaman yang sukar digambarkan...

now my little one is already ONE!!

7 corat-coret:

Aidah said...

Comelnya anugerah Allah tu. Alhamdulillah dia dah capai umur setahun. Akak pun pernah induced utk second child sebab air ketuban akak tetiba berkurangan sangat, 2 bulan sebelum due. Memang sakit lain macam tapi sabar je lah.

suw said...

ye ke kak? sbb ni anak first so sakit ke tak, mmg tak tau la..tp tak sempat rasa contraction pon..bgs juga kan..kalo idak sakit atas bawah org kate

So Shy Lady said...

wah, baby thn baru rupanya... happy birtday naufal!


kdg2 dr ni nk snang kj dia. akk dulu pun dtakut2kn dr mcm2 spaya sizer tp akk buat bodo je...smpai dia dh suntik ubat bius pun akk dgil t.nak sizer,

lastly anak lahir normal je tde msalah!

Momma Mia said...

wow tantek kek Aisy tuh..

c-sect gak ker?? takpe next time bleh normal... alin yg 1st normal, ke-2 nk normal tp aft 12 jam kena c-sect gak... doktor tak bleh tunggu dah... besar 1kg dr kakak dia... 2-2 sakit rasa. alhamdulillah syukur 2-2 selamat & sihat membesar kini...

Anonymous said...

eh ni kenapa dah makan kek tak ajak jiran tetangga?

Anonymous said...

eh ni kenapa dah makan kek tak ajak jiran tetangga?

suw said...

So shy lady: Alhamdulillah ble normal ek..

momma mia: heee, takper skrg teknology canggih 2 c-sect pon leh tambah sampai 8 org lagi kalo mau( gynae sy la ckp heheh)

anon: kek ni di terengganu..just amek syarat je buat.. bli kek, potong dan lepastu aisy main icing kek sampai merah2 tangan..and DONE! sedih kan??

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.