Search This Blog

Friday, December 23, 2011

my BF journey :)

kejapnye masa berlalu..pejam celik pejam celik dah nak masuk 2012..
dan anakku pulak dah nak masuk setahun..
01.01 ni aisy genap setahunn

hepi 1 year old my bushuk!!

Alhamdulillah juga berjaya fully breastfeed selama setaun ni.. tak pernah terfikir akan berjaya sampai setaun tanpa campur susu formula..thank you Allah diatas rahmat dan rezeki yang diberikan :).. sebelum ni ingatkan paling lama pon 6 bulan je kot..sbb ramai kawan2 yang breastfeed( fully) sampai ni je..lepastu dah campur FM sebab susu tak cukup..dan anak nk minum susu banyak..

being me, yang baru anak sorang ni..dan takde pengalaman, ingatkan akan jadi camtu jugakla..Alhamdulillah, manage to reach 1 year without FM.. di samping sokongan kawan2 dan juga pembacaan tentang penyusuan susu ibu..

n BIG thank you TO my dearest hubby for supporting my breastfeeding journey.. without your support, rasanya dah lama campur or bagi FM kot..sebab sepanjang BF ni banyak betul dugaannya.. nasib baik suami memahami dan memberi kata2 semangat..

dan semalam hubby cakap.."sib baik aisy bf kan, banyak kite untung tak perlu beli susu FM" yep..very true..byk sangat untung dengan BF..berjimat dan juga disamping kebaikan2 lain yang tak perlu lagi disebut2..Alhamdulillah :)

kalo nak dikirakan..
susu setin rm80 (tahan about 1 week~according to my fren) times 4= rm320 baru sebulan then times 12= rm3840 setaun..fuh! quite a lot la..boleh bli macam2 dah tu

harap-harap dapat meneruskan penyusuan susu ibu selama 30 bulan seperti yang disyariatkan, insyaAllah.. :)

untuk tahun depan..byk resolusi 2012 yang berada dalam kepala dan telah dicatat dalam buku diari..InsyaAllah will try my best to achieve it! yep..yakin boleh..rakan muda (ops.. pulak dah hehehe)

tahun depan juga usiaku menginjak kepada huruf 3..

hmmm...
semoga lebih matang mengharungi hidup ini.. aminn

3 corat-coret:

ibuafsornaz said...

tak tahan lah tgk header tu..
terlalu hensem encik suami.. heheheh

suw said...

nak wat camne..header org yg buatkan..dah org buatkan terlalu hensem..jadila terlalu hensem.. hehehe

Momma Mia said...

Happy 1 year BF dear!!! Teruskan usaha & kena lebih gigih, tabah, sabar & hati kering utk menjayakan penyusuan.. dugaan aft 1 year ke 1 thn 6 bulan lain.. tapi masuk 1 tahun 7 bulan lebih2 mencabar sis!!
semoga dipermudahkan segalan urusan penyusuan kita & diberikan kesihatan yg baik selalu... amin!!!

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.