Search This Blog

Sunday, July 3, 2011

Makanan pertama anakku

Genap 6 bulan, aisy start makan..
Ni beras yang dah siap dibasuh, goreng sampai warna keputihan lepastu diblender.. Nampak cam nestum..



So harini.. Campur dua sudu beras.. Masukkan dalam periuk dan masak bersama puree pilihan.. Labu!



Buat sementara ni satu kiub per meal... Lpstu ble campurla kalau dah ngam..


Proses masak memasak..
Kemudian dh siap blender lg skali.. Bagi tekstur halus..


Taraa ni la rupe nye..
Since this is aisy first solid food, campur dengan EBM untuk cairkan bubur and for the flavour..




Yang selebihnya simpan dalam peti ais untuk hidangan seterusnya :)

Aisy makan dengan seronoknya.. Takde gambar sebab sibuk dok menyuap makanan

Tapi gambar jadi baby rimau pon ok laaa


Hihi..
- Posted using BlogPress from my iPhone

5 corat-coret:

en_me said...

chomeyynyerr.. ehehe

suw said...

tenkiu :)

ainul said...

Pn su.. ajar saya mcana nak buat kiub tu... hrmm... takotla..aisyah mkn sikittt je..2 sudu je..taknak die kurusss...

suw said...

boleh2 ainul..
senang sangat..

makanan2 yang nak dibuat puree ni rebus dengan api perlahan..lpstu guna air rebusan + makanan pilihan(contoh labu)= blender..masukkan dalam bekas kiub ais..lepastu bile nak guna ble pilih puree yg nak..

KECUALI LOBAK MERAH;air rebusan lobak merah jgn diambil sebab ada byproduct yg tak elok (saya tak ingat dah ape namanye)..jadi letak Lobak yg sudah direbus +air suam=blender kemudian masukkan dalam bekas kiub..sejukkan

bila nak guna..masukkan beras+ puree pilihan..panaskan guna api perlahan..

tambah susu sebagai perasa :)

ainul said...

wah tq!!! tapi sy selalu rebus carrot dgn bubur nasi sekali..bru blend.. eh bole ke pn su?

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.