Search This Blog

Tuesday, April 12, 2011

Cerita Ma dipagi hari

Pagi ni sebelum pegi keje, aku siapkan barang2 aisy dulu.. Botol susu dia.. Dah siap2 susun kat meja makan.. Cek EBM dalam peti sejuk.. Kuarkan satu.. Siap2 panaskan kot2 aisy bangun ble la Ma bagi aisy minum terus..

Lepastu aku amek icepack masukkan dalam cooler bag sekali ngan collection bottle.. Sambil sambil tu, Ma datang dari arah bilik..terus bercerita.. Katanya zaman dulu2.. Ibu2 ni sibuk nak bagi FM kat anak masing2.. kat spital lagi dah tanye dah.. "nak bagi susu ape nanti?".. Tapi sekarang ni die pelik kenapa aku beria2 perah susu dan simpan nak bagi anak aku.. Kan lg senang bg FM? Xpyh susah2 angkut breastpump gi opis.. Xpyh bli warmer.. Lpstu leceh plak tu.. Nak kena panaskan dlu..

Hmmm.. Aku citerla pasal kebaikan EBM compare to FM.. Walaupun Ma breastfeed sume anak.. Cume adik aku yg kembar je die campur2, tp die xtau sangat kebaikannya.. Cumenye die kata bf ni senang.. Xpyh bancuh2 dan dia plak xkeje.. Perfect!!

Ma kata lagi.. Dulu zaman2 dia nak besarkan aku.. Awal80an, kebanyakan orang bangga bitau jiran2 yg sorg bg FM.. Aku tanyalah napa.. sebab rege mahal ke? So org kaya je yg mampu bg.. Ma kata xjugak.. Lebih kepada trend zaman tu.. Sume org nak bg FM.. Haish, aku rasa tu sume pengaruh tv.. Ye ke? Aku main agak je.. Sbb Ma pon xtau pasal ape sume nk bg FM masa tu..

Adakah anak yg dpt susu FM lagi bijak?
Lagi cerdik?
Hmm.. Xdpt dipastikan..

Citer ni Mcm xde ending.. Kan? Sbb xde kesimpulan susu ibu or susu formula lg bagus..
Cuma motif cerita ni.. Kadang2 kita lg byk terpengaruh dgn keadaan sekeliling tanpa tau sebab dan akibat sesuatu bende tu.. Bknla nak kata susu formula tu xbgs.. Sbb aku tgk ramai je yg berjaya hasil minum susu formula.. Dan sama jugak dgn susu ibu.. Wallahuallam


- Posted using BlogPress from my iPhone

0 corat-coret:

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.