Search This Blog

Saturday, April 29, 2017

Pesanan Dr hamid arshat utk semua wanita


1. Jagalah kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Tiada harta dan wang ringgit yang bertimbun banyaknya pun yang bolih menebus kesihatan bila sudah dilanda penyakit kronik.


2. Pencegahan penyakit adalah lebih baik dari rawatan. Tapi bila sudah ditimpa penyakit perlu cari ubat dari peringkat awal. Cari ubat dari doktor bertauliah dulu. Rawatan alternatif dan tradisional bolih dikabungkan kemudian.


3. Berdoa kepada Allah SWT setiap hari dan setiap waktu dan ditempat yang makbul doa agar dikuatkan iman dan diberi kesihatan badan, jiwa dan panca indera. Jangan putus doa atau putus harapan. Allah Maha Pengasih dan Penyayang.


4. Kuasai, kawal dan urus diri untuk mengikuti caragaya, budaya dan tabiat hidup kearah sihat walafiat. Jangan asyik bergantung dengan ubat. Ubah minda dan ubah tabiat kepada ciri2 positif. Hapuskan kepercayaa dan amalan kuno yang tidak berasaskan ilmu pengtahuan.


5. Maksud hadis - pada akhir zaman (sekarang) dua perkara menjadi punca utama bagi berbagai penyakit iaitu makanan tidak seimbang dan gangguan jiwa dan rohani. Memang benar.

Lain2 punca penyakit ialah keracunan dari berbagai punca saperti bahan2 kimia, radiasi dan pencemaran.


6. Penyakit timbul dari tabiat makan yang tidak sesuai serta pemilehan makanan yang kurang berkhasiat dan berzat. Sering berlebihan gula dan karbohaidret. Juga makanan yang munkin mengandungi toksin sebab diawet, diperoses, ditambaj perisa serta disimpan dalam tin.

Jauhkan makanan2 tersebut dan juga makanan2 segera dan junk serta minuman manis dan bergas. Makan bahan2 yang mentah dan segar - bayakkan sayur2 dan buah. 70% dari makanan dari sumber tersebut.

Kurangkan gula dan garam dalam masakan. Juga jangan memasak keterlaluan ( over cooking khususnya sayur2)


7. Makan bila lapar berhenti sebelum kenyang. Konyah makanan perlahan2 dan berulang2 sehingga makanan dalam mulut jadi lumat sebelum ditelan. Tebaik konyah antara 15 hingga 20 kali setiap suap makanan.


8. Mulakan makan dengan buah2an dan tunggu 15 hingga 20 minit sebelum makan nasi. Kalau bolih jangan tambah nasi; tambah lauk(perotin) dan sayur2 jika sajian pertama tidak mengeyangkan.

Waktu selingan (tea dan coffee break) makan kacang badam, peanuts , gajus atau walnut berserta kismis, keroma atau berries yang dikeringkan. Biji2 kuaci, sunflower, labu, semangka, adalah makanan sihat. Disertai air kosong atau air teh hijau.


9. Kurangkan minuman kopi kepada satu atau dua kali sahaja dalam sehari. Biasakan minum juz buah2 yang segar. Jus air kelapa muda tanpa ditambah gula adalah juz buah yang terbaik dari segi kandungan zat, vitamin dan logam. Banyakkan minum air mineral atau air kosong. 

Mereka yang sering mengalami gangguan kencing dan lelehan lendir faraj amalkan minum juz cranberry, lemon , limau nipis atau kasturi.


10. Minyak kelapa dara (VCO) atau extra virgin olive oil adalah bail untuk fungsi otak dan jantung. Minumlah satu sudu pagi dan petang. Juga satu sudu madu lebah setiap hari.


11. Jadikan suka makan ulam dan salad sebagai satu tabiat dan budaya hidup. Ulam raja telah dikaji dan diboktikan sebagai antikanser. Begitu juga berbagai2 pucuk daun yang mudah ditanam disekitar rumah - sambung nyawa, misai kucing, kacang botor, tujuh jarum dll- mengandungi berbagai khasiat kesihatan ; mengawal kencing manis, darah tinggi serta meningkatkan fungsi otak dan jantung.


12. Bila sudah capai umor 50 tahun iaitu umor bagi kebanyakkan wanita capai menopos atau putus haid waspadalah tentang makanan. Ketika itu falsafah kita ialah makan untuk sihat bukan untuk menjamu selera atau untuk puaskan nafsu.

Ketandusan hormon estrogen ketika menopos bolih beri kesan negatif kepada kesihatan. 

Banyak sayur2, bijiran dan kekacang saperti soya yang mengadungi phytoestrogen dan bolih dijadikan gantian.

Jika mengalami gejala2 teruk akibat menopos sebaiknya makan pil hormon estrogen sebagai gantian.


13. Stress yang tidak terkawal dan berlanjutan adalah punca bagi 1001 jenis penyakit. Sukar untuk kita lari dari berbagai jenis tekanan fizikal, mental dan rohani kerana ia bolih timbul dimana2 saja. Tetapi kita bolih tangkis, atasi dan mengurus stress supaya ia tidak menimbulkan penyakit.


14. Kaedah utama mengawal stress ialah mengamalkan ibadah mengikut jadual dan arahan Allah - solat fardu dan sunat, baca quran, zikir dan selawat, puasa dan sedekah. Quran adalah satu mukjizat dan rahmat terbesar dari Allah dan didalamnya terdapat syifa iaitu penyembuh bagi segala penyakit. Baca quran setiap hari.


15. Senyum selalu, ucap salam kepada sesiapa kita bertemu, bersalaman mesra dan berkenalan, kawal marah, jangan menyakiti dan menghina orang lain, terima teguran, rasa tawaduk dan rendah diri. Terima segala jenis musibah dan ujian Allah sebagai ' qada' dan kadar Allah '


16. Exercise tubuh badan juga satu kaedah kurangkan stress. Pilih saja apa jenis exercise sesuai dengan caragaya hidup kita selama 30 minit asalkan berpeluh - berjalan kaki, jogging, tunggang basikal, pergi gym, treadmill, taichi, silat atau yoga.

Exercise hasilkan banyak khasiat kesihatan, menfaat dan kebaikkan bagi kehidupan sesorang; bantu kawal penyakit diabetes, darah tinggi dan serangan jantung dan angin akhmar. 


17. Lakukan 'deep breathing exercise' dimana2 saja, sambil duduk atau berdiri; dipejabat atau dirumah ; dipejabat khusus setelah berjam2 buat kerja atau pandang komputer.

Duduk dikursi, pusingkan menghadap kebelakang atau kesudut. Sedut nafas melalui hidung sedalam2 dan hembuskan keluar perlahan2 melalui mulut sambil baca subhanalla dan lafaz istigfar. Ulang beberapa kali selama 5 - 7 minit.

Kaedah ini bolih meningkan bekalan oksijen sambil mengurangkan kabon dioksida dari otak menjadikan kita lebih segar dan lebih tenang.


18. Amalkan memeriksa buah dada sendiri waktu mandi untuk mengesan ketulan khususnya kanser payudara. Untuk periksa payudara kanan, angkat keatas tangan kanan dan guna tangan kiri untuk periksa. Ulang sebelah kiri. Juga rasa dan periksa celah ketiak untuk kesan ketulan. Picit puting jika ada keluaran lendir atau darah. Jika ada simptom2 tersebut terus jumpa doktor.


19. Buat ujian 'pap smear' khususnya wanita yang pernah melahirkan anak, yang mengalami lelehan keputihan , perdarahan selepas persetubuhan dan perdarahan lepas menopos. Ulang ujian setiap tahun. Ini bertujuan mengesan kanser pangkal rahim. Malah lebih baik dikesan sebelum jadi kanser.


20. Pantau berat badan. Sebaiknya jangan biarkan melebihi 60 kg. Memang mudah naik berat tetapi untuk menurunkan berat badan sangat sukar. Kawal makan khususnya gula dan karbohaidret. Lakukan exercise setiap hari.


21. Jadikan tabiat berjumpa doktor jika ada sesuatu kelainan dalam edaran haid . Buat scan peranakkan khususnya jika anda mengalami senggugut, perdarahan banyak, berpanjangan dan tak tentu masa atau merasai bonggol atau tumbuhan pada perut. Sila hubungi YJN untuk dapat temu janti buat scan peranakkan. 

http://www.jabalnur.net/376648669


22. Amalkan makan multivitamins (saperti obimin atau lain), fish oil, kalsium dan vitamin C terus menerus sehingga akhir hayat. Jangan berhenti selepas bersalin. Jadikan ia satu tabiat dan amalan harian.

Makanan harian kita tidak dapat menampong keperluan vitamin untuk tujuan baik pulih tisyu dan organ penting dalam tubuh badan.

Keperluan vitamin dan logan meningkat selepas bersalin, penyusuan bayi dan lepas bedan. Wanita juga kehilang logam iron ketika haid.


23. Supplements. Makanan2 tambahan yang mengandungi berbagai unsor saperti antioxidants, fiber, kolegen, peptides dan amino asid banyak dijual dipasaran.

Saya sendiri mengambil extra virgin olive oil, grape seeds(mengandungi resveraterol untuk jantung dan otak), royal jelly dan honey dan habbatus sauda.


24. Jangan tanya saya 'Apa pantang selepas bedah atau lepas bersalin"

Tanya saya 'Apa yang baik dimakan waktu pemulihan?'

Pertanyan kedua lebih wajar dan positif serta proaktif.

Thursday, December 1, 2016

Posing semasa mengambil gambar kahwin

Assalamualaikum semua.. harini nak share,. 
yela.. musim cuti sekolah ni musim orang kahwin kan? 
haa ni antara tips nak jadikan gambar korang lawa.. 
yela kahwin sekali je kan seumur hidup (insha Allah)..,

ok.. ni ha pose yang patut dielakkan dan posing yang digalakkan..

ok.. selamat beramal ye :)









Sunday, December 27, 2015

atasi ekzema, berat badan berlebihan, rambut dan kuku tak sihat dengan Shaklee

Assalamualaikum.. 
harini nak share tentang pentingnya EPA dalam badan kita.. 
sebelum tu jom kita cek tanda- tanda kekurangan EPA/EFA dalam badan..

11 Tanda diet anda kekurangan Asid Lemak Penting / Essential Fatty Acids(EFA)

1. kulit kering, berjerawat, eczema, psoriasis
2. sembelit
3. naik berat badan
4. kurang bertenaga
5. rambut gugur dan rosak
6. kuku yang tidak cantik
7. depresi
8. sukar tidur
9. Tahap imun rendah
10. keradangan
11. rendah upaya seks

Jika anda mengalami simptom di atas, anda mungkin kekurangan EFAs yang terdiri dari Omega 3 dan Omega 6. 
-----------

Essential Fatty Acids (EFA) - ASID LEMAK PENTING

Ia dia panggil PENTING kerana tubuh kita amat memerlukan mereka untuk berfungsi. Akan tetapi tubuh kita tak mampu menghasilkannnya sendiri. Kepentingannya sangat besar walau kalau kita dah buang semua diet yang buruk, pun kita masih memerlukan EFA. 

Tambahkan Omega 3 (yg penuh EPA, DHA dan ALA) dari OMEGA GUARD dan juga GLA Complex (yang kaya Omega 6). 

Omega 3 selalu terdapat dalam ikan, dan kekacang tetapi jika makan ikan sahaja pun kita terdedah kepada pencemaran yang merendahkan kualiti Omega 3 nya. Maka supplement berkualiti tinggi adalah jalan terbaik (Omega Guard)



Omega 6 pula banyak terdapat dalam bunga- bungaan seperti bunga matahari, english primrose, selalu digunakan dalam masakan pasta..tetapi kalau terdedah kepada cahaya matahari boleh menyebabkan toxic. cara terbaik adalah mengambil supplement berkualiti tinggi seperti GLA Complex.


Hubungi saya 017-2101210 atau email suwmohamed@yahoo.com

Saturday, December 26, 2015

cantik berseri dengan kolagen shaklee

Assalamualaikum...
Selalu org bercakap mengenai kolagen yg dikaitkan dgn penjagaan kecantikan kulit..Tapi tahukah anda apakah yg dimaksudkan dgn KOLAGEN??

Kolagen adalah protein utama pada tisu penghubung dalam mamalia dan merupakan salah satu protein yang panjang di samping struktur fibrous protein yang berbeza daripada protein globul (enzim). Terdapat lebih daripada 25 jenis kolagen wujud dalam badan secara semulajadi.

Kolagen memainkan peranannya dalam kesihatan penjagaan kulit, otot, tulang, rawan, urat, rambut, kuku dan gigi. Rantaian kolagen yang kuat yang juga dikenali sebagai fiber kolagen merupakan komponen utama pada matrik ekstraselular yang mengukuhkan tisu serta struktur sel. Kolagen merupakan komponen utama dan fascia, cartilage, ligamen, tendon tulang serta kulit. Dengan adanya lapisan keratin yang lembut, ia membantu dalam menguatkan struktur lapisan kulit di samping elastisiti kulit. Selain itu, kolagen juga membantu dalam menguatkan saluran darah serta memainkan peranannya dalam membentuk tisu tubuh.

Secara semulajadi, ia memerangkap kelembapan dan untuk keanjalan kulit.

Seringkali kolagen dikaitkan dengan kesihatan kulit manusia. Ia bersama-sama keratin menjadikan kulit kuat dan anjal. Kolagen menjadi kurang dengan bertambahnya usia. Kulit menjadi berkedut. Oleh itu, tidak hairanlah sekiranya ramai yang mencari-cari sumber dalam usaha menangani kesan ketara penuaan pada kulit. Selain itu, kolagen diperlukan dalam hal perubatan, turut dijual sebagai suplemen bagi melancarkan pergerakan sendi. Kadang-kadang digunakan dalam merawat dan mengubat kes-kes melecur yang serius. Bagi merawat kes melecur, ia digunakan bagi mencipta ganti kulit palsu.

Salah satu fungsi kolagen adalah merawat luka pada kulit. Ia merangsang platelet darah agar cepat membeku dan membentuk selapisan bagi melindungi luka.Ia merangsang platelet darah agar cepat membeku dan membentuk selapisan bagi melindungi luka.Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.

Vitamin C dan E Untuk Pembentukan Kolagen

Bahan2 semulajadi yang mengandungi vitamin E dan C amat baik untuk kulit.Ia berfungsi didalam pembentukan kolagen. Kolagen menghasilkan protein untuk proses pembaharuan kulit. Vitamin C dan E juga ialah sebagai bahan antioksidan yang melindungi daripada radikal bebas dan melawan oksida yang menyebabkan penuaan.Vitamin C diperolehi melalui buah-buahan seperti lemon, kiwi, jambu, mangga dan betik. Vitamin E pula diperolehi daripada kekacang dan aprikot amnya.. 

KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN
- memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
- memelihara kelembapan kulit
- menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
- menguatkan otot dan tulang
- membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
- memelihara kelenturan sendi
- mengurangkan keradangan (inflammation)
- memberi tenaga
- membantu pola tidur
- memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf
 
Kolagen mula merosot pada umur 20 tahun

TANDA-TANDA KEHILANGAN KOLAGEN 


- Garis-garis kesan ketawa, kedutan, lingkaran hitam bawah mata, kesan bengkak bawah mata (eyes bag), penglihatan kabur. 
- Gusi yang tidak sihat. 
- Garis halus kelihatan pada leher. 
- Payudara dan punggung kendur. 
- Kuku senang pecah, pudar dan kekuningan. 
- Rambut menjadi kering dan bercabang di hujung. 
- Liang roma menjadi lebih besar, pigmentasi, jeragat, kulit kekuningan.
Kulit hilang keanjalan, lebih kering, kelihatan tua dari umur sebenar, organ dalaman tidak berfungsi dengan berkesan. 
- Kehilangan kalsium, sakit belakang, sakitt sendi.

Tahukah anda dari mana sumber kolagen dalam suplemen yang ada di pasaran??

1) Daripada bovine (lembu) – diternak secara tertutup contohnya di Australia dan New Zealand
2) Daripada babi (porcine origin)
3) Daripada haiwan laut – contohnya ikan dan gamat
4) Daripada tumbuhan – contohnya kacang soya
5) Daripada Yak – produk dari China
6) Daripada manusia – plasenta, janin yang digugurkan dan ada cerita dari banduan yang ditembak mati!

Oleh itu, pastikan kolagen yang anda makan/gunakan itu dari sumber yang halal. Pilihan saya SHAKLEE COLLAGEN POWDER dijamin HALAL.

Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

Merupakan supplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.Shaklee RSS (red snapper scale @ sisik ikan merah) terbukti dapat memperbaiki tekstur kulit wajah dan menghilangkan kedutan. Selepas penggunaan selama 8 minggu, keputusan menunjukkan kulit menjadi lebih baik secara menyeluruh.

Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Satu sachet untuk satu hidangan bagi kemudahan anda menyediakannya pada bila-bila masa dan di mana-mana jua.

Gabungan tujuh bahan utama untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan dalaman dan luaran:


Ekstrak biji benih Camelia Japonica #1
1) mengandungi asid oleik yang sangat membantu sebagai emolien dan pelembap kulit 
2) mengandungi Isoflavon, bahan antioksida semulajadi yang melindungi kulit dari radikal bebas

Ekstrak Pfaffia #2
1) menyokong pembentukan kolagen dan asid hialuronik yang berkemampuan tinggi dalam mengikat jumlah air yang besar 

berperanan dalam menghidratkan tisu 

2) membuatkan kulit lembut, lembap dan licin

Kolagen ikan #3
1) sumber premium kolagen 

2) kadar penyerapan lebih tinggi 

3) sumber kurang terdedah kepada pencemaran berbanding kolagen dari haiwan di daratan 

Ekstrak kerang-kerangan #4
1) penting dalam sintesis bendalirsinovio bagi melicinkan pergerakan sesendi 
2) melembapkan mata 
3) melegakan ketidakselesaan mata

Lactobacillus Acidophilus #5

1) membantu mengimbangi mikroflora usus 

2) memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen

Vitamin C #6
1) menggalakkan pengeluaran kolagen 

2) bahan antioksidan yang membantu melawan radikal bebas yang boleh merosakkan kulit 

Vitamin B #7
1) membantu proses metabolisma lemak, protein dan karbohidrat untuk hasilkan tenaga yang diperlukan dalam pembentukan kolagen

Kebaikan Collagen Powder Shaklee:
Anti-Penuaan - mengurangkan kedutan , mengurangkan liang roma
Melembap - melembapkan kulit dan mengurangkan kekeringan kulit
Mencerah - Mengurangkan pigmentasi jeragat
Mengembalikan keanjalan
Meningkatkan pergerakan
Menyubur
Menegang payu dara dan punggung

Semak kandungan ramuan collagen anda sekarang ..

Jika ramuan pertama yang tersenarai mengandungi collagen ini bermaksud YES ia memang mengandungi collagen yang tinggi.

TAPI jika ramuan pertama yang tersenarai ialah soya, koko, kopi, ekstrak buah buahan & sebagainya, ini bermaksud collagen yang anda minum tidak mempunyai collagen yang tinggi tapi perisa lain yang lebih tinggi.

Collagen Powder Shaklee adalah collagen yang ternyata kaya dengan collagen sebab ia tersenarai sebagai ramuan pertama, lihat "fish scale extract (red snapper)". Itu adalah bukti collagen Shaklee diambil daripada sisik ikan merah.

Kebanyakkan collagen produk lain di luar, ramuan utama dia ialah perisa tambahan termasuk gula dan krimer, kuantiti collagennya sikit sangat sebab tu harganya jauh lebih murah.

***Ramuan serbuk kolagen Shaklee adalah 100% tulen, semulajadi dan selamat , tiada perangsang, tiada gula , tiada pengawet dan pewarna

Mengikut kajian klinikal yang dijalankan oleh Shaklee,  Collagen Powder Shaklee terbukti dapat memperbaiki testur kulit wajah & menghilangkan kedutan selepas menggunakan selama 8 minggu ! ( dalam 3 atau 4 kotak macam tu lah..) :)

Anda percaya atau tidak kalau saya katakan Collagen Powder Shaklee antara yang terlaris di pasaran? Ye, sangat laris . :)


hubungi saya sekarang
atau sgoot me an email suwmohamed(@)yahoo.com


Thursday, December 24, 2015

penat dan lemau di pagi hari?

Assalamualaikum.. 
pernah mengalami masalah di bawah ni?
pernah tak bila bangun pagi je rasa penat je badan.. rasa macam takmo bangun.. 
walau dah tido 5/6 jam tapi badan rasa penat macam tak tido?
pernah tak? guhuhuh

pernah tak rasa angin dalam badan tapi takle nak sendawa.. nak sendawa pon xlepas..
haih! bikin moody ni kalau camni.. 
apekata cuba set ni.. konpom ble senyum lepas tu.. cergas dan cerdas seharian.. cubalah!

sms/ ehatsapp 017-2101210 atau email me at suwmohamed@yahoo.com

Monday, November 30, 2015

Tiga tips bijak wang

Assalamualaikum semua.. 

Pastinya dengan keadaan ekonomi kini, ramai yang terkesan. Akibat kos hidup semakin tinggi, maka simpanan bulanan menjadi semakin kurang. Di bawah ini suka saya kongsikan 3 tips bijak wang yang di adaptasi daripada jutawan internet, Irfan Khairi.. 3 daripadanya ialah...

1. Aliran pendapatan baru
Sekiranya pendapatan bulanan sering tidak mencukupi, tiba masanya untuk memikirkan cara mendapat aliran pendapatan yang baru. Antara cara yang sering menjadi pilihan adalah memulakan perniagaan secara separuh masa. 

Terdapat pelbagai peluang perniagaan yang boleh dimulakan kini dan medium Internet juga merupakan medium yang ideal untuk memulakan perniagaan sambilan untuk meningkatkan pendapatan bulanan.

2. Pendapatan residual
Pendapatan residual bermaksud pendapatan yang berterusan diterima tanpa melakukan kerja berterusan. Antara pendapatan residual yang popular adalah menyewa rumah, melabur, mendapat royalti dari penulisan buku, menghasilkan aplikasi telefon pintar dan banyak lagi. 

Sememangnya tidak mudah untuk mendapat pendapatan secara residual, tetapi, ia merupakan antara rahsia menjana pendapatan yang hebat. Sesuatu yang amat berbaloi untuk difikirkan.

3.  Baca dan cari ilmu
Tidak kira apa sahaja bidang yang kita ingin perbaiki diri kita, jawapannya pasti adalah ilmu. Untuk memperbaiki kewangan, semestinya kita perlu mendalami ilmu kewangan. Dapatkan buku-buku kewangan atau baca secara online apa sahaja maklumat dan ilmu kewangan yang ada. Luangkan juga masa menonton video-video di YouTube perihal kewangan.

Lebih banyak ilmu kewangan yang diterima, maka lebih kita dapat fahami selok belok kewangan dan tahu apa yang perlu dilakukan serta apa yang perlu dielakkan dalam memperbaiki keadaan kewangan diri.


jika anda teringin nak cuba tips no 1.. boleh la hubungi saya 017-2101210 atau email saya suwmohamed(@)yahoo.com untuk mencuba menjana pendapatan sampingan. 

Sunday, September 20, 2015

nak duit tambahan rm500 untuk belanja dapur?

Assalamualaikum semua..

tetibe nak tulis pasal ni sebab beberapa kawan minta pendapat dua tiga bulan lepas bagaimana nak dapat duit ekstra rm500 sebulan..
eh lama betul.. dua tiga bulan lepas tu

sebab apa dua tiga bulan lepas?
sebab sekarangni kawan saya dah dapat amaun yang diperlukan rm500 sebulan..ada yang dapat lebih.. tapi itu bukan fokusnya.. fokusnya target rm500 sebulan 3 bulan lepas dah tercapai.
hepi tak?

hmm, duit rm 500 tu bagi sesetengah orang nampak sedikit dan kecil je jumlahnya..
tapi..
kalau duit tu adalah duit tambahan.. tanpa menolak duit gaji tiap bulan.. best tak?
best la kan.. sebabnya lepas la kos pampers dan susu anak sebulan (untuk 2 orang anak), atau duit belanja dapur atau pun kos minyak dan tol bagi kereta ulang alik kepejabat..
atau.. masukkan dalam tabung pendidikan anak-anak pon dah cukup bagus kan?

haaa.. ada tak yang teringin nak dapat rm500 je sebulan..saya nak offer kepada yang teringin nak cover kos sampingan ni..
jumlah yang affordable..boleh diusahakan.. tak susahpun..
dan dapat membantu sedikit sebanyak perbelanjaan bulanan..

cepat-cepat whatsapp saya or sms 017-2101210
atau shoot an email to me suwmohamed[@]yahoo.com

kita sembang-sembang ok?
i'll show you how...

Saturday, September 19, 2015

Kaitan Parkinson dan Antioksida

Assalamualaikum semua..
harini nak share tentang penyakit parkinson dan kaitan antara masalah saraf dan otak.
huhuhu.. serius kan topik ni. 
ni petik dari buku tulisan Dr Bruce Miller.
parkinson

penyakit parkinson ialah penyakit saraf yang menyebabkan otot mengeletar, kekakuan, pergerakan perlahan dan kehilangan kawalan otot. Satu kajian terhadapa penyakit parkinson dilakukan oleh Columbia University oleh seorang pakar neurologi, Dr Stanley Fahn. Beliau melakukan kajian terhadap lelaki dan perempuan yang menghidapi parkinson diperingkat awal. 

satu kumpulan diberikan 3,200 IU vitamin E setiap hari dan
300 mg vitamin C.
satu kumpulan lagi sebagai kawalan (control) tidak mengambil apa-apa penambah anti oksidan.

daripada kajian ini,
hasilnya sangat positif dimana; simptom penyakit ini dapat diperlahankan.
mereka yang mengambil antioksidan tidak perlu memulakan rawatan (levodopa) untuk penyakit parkinson yang dihadapi mereka sehingga purata selama dua setengah hingga 3 tahun kemudian berbanding kumpulan kawalan yang tidak mengambil apa-apa antioksidan tambahan.

Sebenarnya semasa kajian, 3 daripada pesakit yang mengambil antioksidan belum lagi memulakan rawatan.
dengan itu, Dr Fahn dapat membuktikan bahawa pesakit parkinson adalah disebabkan, pada sebahagiannya oleh kehilangan sel saraf akibat kerosakan pada radikal bebas (yang dapat dipulihkan dengan antioksidan).

beberapa ujian di Salk institute menunjukkan bahawa antioksidan terutama vita
min E dapat membantu mencegah permulaan dan/atau  perkembangan penyakit alzheimer. dalam satu pembelaan sel, pada mulanya ia menunjukkan bahawa meskipun terdapat kepekatan protein  yang rendah mengumpul didalam otak pesakit alzheimer, ia masih boleh membunuh sel-sel saraf. mereka kemudiannya menggunakan vitamin E beserta protein yang toksis ini dan mendapati bahawa sel saraf dapat bertahan hidup.


Dr Schubert yang merupakan pengarang utama bagi kajian ini percaya bahawa diet yang baik dipertingkatkan lagi dengan vitamin E, vitamin C dan beta karotena "mungkin dapat menunda atau melambatkan sesetangah kerosakan pada otak yang berkaitan dengan umur".

Untuk yang ingin mendapatkan antioksidan ini.. boleh dapatkan vitamin E compleks, sustained release vitamin C dan juga carotomax (beta karotena) daripada Shaklee.


 Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya di o17-2101210
atau
shoot me an email suwmohamed[@] yahoo.com

You Are a Realist
You don't see the glass as half empty or half full. You see what's exactly in the glass.
You never try to make a bad situation seem better than it is...
But you also never sabotage any good things you have going on.
You are brutally honest in your assessments of situations - and this always seems to help you cope.